Du ser i øjeblikket Ethiopian coffee culture explained, by Daniel

Etiopisk kaffekultur forklaret af Daniel

En af vores medstiftere havde en smuk snak med Daniel, grundlæggeren af Impact Roasters, og vores udbyder af lækker etiopisk kaffe.

Mødet havde til formål at være et interview, men det viste sig at være en venlig og imødekommende chat.

Her er et resumé af Daniels historie, hans visdom om etiopisk kultur og kaffe og igangværende / kommende projekter.

(Det her link vil tage dig til videoens form for chatten, hvis du foretrækker at lytte frem for at læse.)

Så lad os starte med din baggrund. Kan du fortælle lidt om, hvor du voksede op i Etiopien?

- Først og fremmest tak for dette interview. For at præsentere mig selv er jeg Daniel, oprindeligt fra den sydlige del af Etiopien. Især hvor der er en masse forskellige kaffesorter. Det er her min familie også kommer fra. 

Som barn voksede jeg op med landbrug og endda ristning af kaffe, derfor er det ikke noget nyt for mig. Næsten alle rister deres kaffe derhjemme, fordi det ikke er almindeligt at købe ristet kaffe. Så fem år gammel spiste jeg de ristede bønner som daglige snacks, mens jeg hjalp min mor. Jeg nød at spise de ristede bønner mere end at drikke den faktiske drik. 

Nå, det er den anden ting, i Etiopien drikker du kaffe, selvom du er for ung til det-som de ville sige her i Europa, for så vidt jeg kan se, drikker du her kun kaffe, når du er teenager/voksen. 

Var der nogen udfordringer ved at vokse op som kaffebonde i Etiopien?

- I Etiopien har landbrugssamfund små gårde, ikke store gårde eller statsbrug. Alle dyrker kaffe i deres huss baggård, der har 2 hektar, nogle har en hektar, nogle har endda en halv hektar. De dyrker også kaffe, men også andre planter, og deres haver er en blanding af alt. De gør alt i hånden, så der er ikke nok produktion. Det meste af det, de producerer, går til deres husstande for at holde sig selv nok til hele året. 

Hvad fik dig til at flytte til Danmark?

- Jeg mødte min nu kone, mens jeg var færdig med min bachelor i Etiopien. Hun er dansk, så jeg fulgte hende tilbage til Danmark, hvor jeg planlagde måske at fortsætte i en ny grad. Under mine studier indså jeg, at smagen af kaffen var forskellig fra vores etiopiske sager. Så jeg begyndte at tænke på ideer som; importere kaffen fra Etiopien og have en lille forretning her osv. Ganske ofte blev vi ved med at tale om det hele med min kone om, hvordan det ville være, hvordan vi ville klare os osv.

Jeg studerede business, så jeg var opmærksom på nye forretningsmodeller, handelsaftaler og alt det der. Men jeg ville ikke være en af alle eksportører, jeg ville have noget unikt, noget med fokus. Derfor kom jeg med en handelsmodel, der forbinder kaffeproducenterne med kaffeforbrugerne. Mens vi skabte denne forbindelse, ønskede vi også at påvirke samfundene i Etiopien positivt.

Vi brugte hele tiden på at lære om kaffe, stegning med moderne maskiner -anderledes end traditionelle etiopiske måder -, industri og andre forretningsdetaljer osv., Og i slutningen af 2015 bragte vi vores første beholder kaffe fra Etiopien.

Vores idé var at sælge den til mikrobrændere, men alligevel havde vi en plan B om at have den til os selv. Men det tog os mere tid, end vi troede på grund af de 2 tons kaffe, vi taler om.

Endelig, i 2017, tog vi et skridt til at åbne den første butik/roaster, efter at vi følte, at vi havde lært massivt om næsten alt, hvad der var nødvendigt.

Kan du fortælle os lidt mere om din handelsmodel? Hvad skal det gøre, og hvordan fungerer det?

-Oprindeligt er ideen med fair-trade at støtte små producenter ved at betale dem nok / en rimelig pris. I begyndelsen af 90'erne var det fantastisk. Så blev det internationalt og blev bredere, ændrede sig også meget og faldt i bureaukrati.

Det, vi gerne ville have, er noget simpelt, noget, hvor folk ikke behøver at gå igennem det bureaukrati. For selvom jeg godt kan lide, hvad Fairtrade leverer til mange landmænd, er det ikke så let for mange af dem at bidrage med alle disse regler, gebyrer, certificeringer osv.

Sådan fungerer vores model: Vi køber kaffen fra landmændene, foretager ingen certificeringer, betaler dem over fairtrade -priser og støtter dem med fællesskabsprojekter til gengæld. Vi vil motivere dem, beholde dem som vores familiemedlemmer. Selvfølgelig er vi stadig små og i stand til at klare det på denne måde, men hvem ved, hvordan det bliver, når det vokser mere. Nu har vi denne fleksibilitet, og vi vil bruge den for folks skyld. 

Kan du give et eksempel på projekter og deres resultater?

-Hidtil har vi bygget to vandprojekter til næsten 2000 studerende, vi har fodboldhold, hvor børn kan have det sjovt og kvalitetstid, og vi har færdighedsudviklingsprojekter, der arbejder på jobskabelser. Vi har også symaskineprojekter, som også skaber jobmuligheder for, for det meste, kvinder.

Disse projekter er selvfølgelig ikke så store endnu, men alligevel havde vi gode resultater. Vi har allerede nogle mennesker, der købte deres maskiner og begyndte at arbejde med dem og tjene penge. 

Hvorfor har du ikke en økologisk etiket? Kan du fortælle os mere om disse etiketter, certifikater og så videre?

-Som jeg sagde tidligere, har etiopiere små gårde, og alt foregår i hånden. De fleste af deres kaffetræer er 50-60 år gamle; de er store og stærke. Folk lever med disse træer, og de bruger ikke pesticider på dem. Deres kaffe er økologisk, men hvem vil give dem et certifikat? Fordi for at få en, skal du være en del af et kooperativ, der også gør det lettere for dem at vide, om der er pesticider eller ej. Men igen, små landmænd er små, og ingen har råd til de kooperativer og bureaukratiet.

Vil du overveje at arbejde med anden kaffe end etiopisk? 

-Jeg har mennesker dernede i Etiopien, og så ved jeg ting om dem. Jeg har aldrig været i andre lande, så jeg ved ikke meget om dem. Hvis jeg vil gøre denne Impact Trade Model, lad os sige i Kenya, jeg skal være der. Det er en vanskelig ting at gøre, hvis du ikke er på jorden.

Den anden ting er, at vi ønskede at skabe dette mærke forbundet med Etiopien som et fædreland af kaffe. Selvfølgelig producerer andre lande også fantastisk kaffe, men i Etiopien er det på et andet niveau. Det er en del af kulturen, og folk er så stolte af det. Så jeg tror ikke, at vi vil til andre lande. Måske vokser vi langsomt, så sker det, men ikke nu.

Kan du venligst forklare, hvad "specialkaffe" betyder? 

- Etiopien menes at være Afrikas kvalitetsrod og har de længste bjergkæder, som er højere end noget andet land i Afrika. Kaffe arabica vokser i den højere division. Fordi det er meget mikroklimafølsomt, vokser det i en vis højde med visse temperaturer og sollys. Så på de højest mulige højdepunkter har kaffe mere sødme og mindre koffein. Specialkaffe betyder en unik og frugtagtig blomstret smag. Derfor, hvis de er godt behandlet og korrekt høstet, falder al etiopisk kaffe i specialkaffe. Som du måske ved, kan du uden etiopisk kaffe ikke kalde et risteri et specialbrænderi. Også i teorien har Q -klassificeringssystemet, hvis det scorer 80 og derover, det kaldes specialitet, og de fleste kaffe fra Etiopien scorer den karakter, nogle gange virkelig specielle scorer som 89 eller over 90.

Hvordan ser kaffekæden ud, fra dyrket i Etiopien til ristet i København? 

- Landmændene samler bønnerne, og vi køber dem direkte, fordi de normalt ikke har en processtation, så vi behandler dem selv. Når vi har behandlet dem, er der et kaffebord, der kontrollerer kvaliteten. Så de giver karakteren til vores kaffe, vi går igennem proceduren med al den dokumentation og detaljer. Så har du logistikfirmaet, der tager alt i en container og bringer det til vores destination her i København. 

Hvad er dine hovedmål med denne forretning? Hvor vil du hen med det?

- Vi vil skabe et lokalt mærke, hvor de lokale køber deres kaffe regelmæssigt. Et sted, hvor de kan lære om, hvordan kaffe produceres, hvordan/hvornår det bliver ristet og sådan noget. Ligesom her lugter hele kvarteret vores kaffe og kender til det. Vi vil gerne have lignende stationer som denne i København og få folk til at dele denne oplevelse.

Hvilket råd vil du give dem, der læser og ser dette, ikke bor i Danmark, men ønsker at bidrage til virkningen?

-Jeg støtter fair trade, så jeg håber, at alle ser op til det og køber fra det. Men også find stegeovne, der arbejder direkte med landmændene. Så jeg ville ønske, at folk kunne spørge om disse detaljer og lære deres kaffe og dens kilde bedre at kende. 

Hvis du havde mulighed for at ændre en ting i kaffebranchen med et fingerklik, hvad ville det så være?

- Jeg ville ønske, at alle landmænd havde chancen for at brænde kaffe, pakke den og sende den direkte til kunderne. Men realistisk set ønsker jeg, at alle de store førende virksomheder i branchen arbejder direkte med landmændene og påvirker deres lokalsamfund positivt.

Håber du nød at følge dialogen og fik alt, hvad du nogensinde har spekuleret over.

Hvis ikke, lad os det vide